face  in  twit  youtube  google

logo dobrog domacina

jabuka

DOO industrija skroba "Jabuka" Pančevo

Istorijat fabrikeIMG 8200

Industrija skroba "Jabuka" iz Pančeva, sa oko 150 zaposlenih, najstarija je fabrika na Balkanu koja se bavi mokrom preradom kukuruza. Osnovana je 1894. godine, a njen prvi vlasnik bio je Getfrid Fridrih. Tokom čitavog jednog veka, menjajući vlasnike i prolazeći kroz niz razvojnih faza, DOO "Jabuka" se razvila u jednu savremenu fabriku kapaciteta 60.000 tona godišnje prerade kukuruza. Godine 2007. fabrika je doživela transformaciju vlasništva iz društvene u privatnu svojinu i od 28.06.2007.god većinsko je vlasništvo kompanije Almex, čiji je vlasnik Miroslav Aleksa. DOO "Jabuka" je danas uspešna fabrika na čelu sa rukovodstvom koje ima jasnu viziju i uz čiju pomoć postiže visok kvalitet proizvoda, konkurentnih i na evropskom tržištu.

Fabrika je projektovana tako da može postići visok kvalitet i maksimalnu efikasnost u pogledu osoblja, energije i materijala. Organizovana je sektorski (proizvodni, sektora za kvalitet, razvoj, komercijalni, finansijski i sektor opštih poslova) i zahvaljujući njihovoj čvrstoj međusobnoj saradnji, fabrika već dugi niz godina uspešno posluje. Kompanija je Almex značajno investirala u rekonstrukciju fabrike u cilju sprovođenja evropskih standarda radi dobijanja bezbednijih i kvalitetnijih proizvoda, efikasnosti u tehnološkim procesima, uštede potrošnje energenata i sirovina i u cilju zaštite životne sredine. 

 DJI 0024.MOV snapshot 00.53 2015.11.12 09.52.22Skrobara 17

Tehnološki proces

Osnovni cilj proizvodnog procesa "Jabuke" je da se na što ekonomičniji način iz kukuruznog zrna izdvoji glavni sastojak – skrob, kao i ostali nus proizvodi – gluten, mekinja, klica.

Tehnološki proces prerade kukuruza u DOO "Jabuka" se može predstaviti kroz četiri faze:
1. Kvašenje kukuruznog zrna, mlevenje i separacija skrobne frakcije od ostalih delova zrna.
2. Sušenje proizvoda: skroba, klice, mekinje i glutena.
3. Proizvodnja hemijski i termički modifikovanih skrobova.
4. Prerada skroba u skrobne zaslađivače.

Skrobara 10skrobara postrojenje

U fabrici skroba, kukuruzno zrno se pretvara u dragocene supstance koje se zatim u raznim oblicima koriste kao glavni sastojci ili dodaci u: prehrambenoj industriji, konditorskoj, industriji osvežavajućih i bezalkoholnih pića, papirnoj, tekstilnoj, farmaceutskoj industriji, zatim u metalurgiji, kozmetičkoj industriji, u proizvodnji hrane za životinje i u mnogim drugim proizvodima.

Fabrika raspolaže opremom za mokru preradu kukuruza kapaciteta 180 t/dan, pogonom proizvodnje glukoznih sirupa kapaciteta 36 t/dan, fruktoznih sirupa 50 t/dan, linijom sušenja proizvoda, opremom za proizvodnju modifikovanih skrobova, kao i silosima za skladištenje žitarica kapaciteta 20.000 t.

DJI 0024.MOV snapshot 03.45 2015.11.12 09.53.03IMG 20160227 095023Skrobara 24IMG 8277Skrobara 23

Misija DOO Industrija skroba "Jabuka"

Uspešno poslovanje Industrije skroba "Jabuka" zasniva se na iskustvu stečenim više od jednog veka bavljenja mokrom preradom kukuruza. Od suštinskog značaja za uspeh jeste i potpuno razumevanje potreba u industrijama u kojima proizvodi od kukuruza predstavljaju jednu od osnovnih sirovina ili bar dodatak koji doprinosi boljem kvalitetu njihovih proizvoda. Stoga će dalji razvojni put doo Industrije skroba ’’Jabuka’’ biti usmeren pre svega ka unapređenju kvaliteta, rešavanju ekoloških zahteva, očuvanju životne sredine i proširenju proizvodnog programa osvajanjem novih proizvoda, kao i ka uspostavljanju i očuvanju čvrste i dugoročne saradnje sa kupcima kako bi se u potpunosti ispunili njihovi zahtevi i očekivanja.

Skrobara 27Skrobara 12

Ciljevi DOO "Jabuke"

Sve svoje poslovne ciljeve "Jabuka" će ostvarivati primenom sistema obezbeđenja kvaliteta prema standardima JUS ISO 9001:2008 i HACCP , koji podrazumevaju jedan proces neprekidnog poboljšanja poslovanja fabrike uz primenu i sprovođenje politike kvaliteta na svim nivoima.

Pri svemu ovome, DOO industrija skroba "Jabuka" će ostati dosledna u svojoj odanosti potrošačima i u nastojanju da svoje proizvode u potpunosti prilagodi njihovim potrebama. Dosadašnja iskustva DOO "Jabuka" potvrđuju svu ispravnost takve poslovne orijentacije.

Sertifikati za preuzimanje:

haccpHACCP

fssc

FSSC 22000

kosher

KOSHER

 

 

DOO INDUSTRIJA SKROBA JABUKA 

Skrobara, Trg maršala Tita 65

26000 Pančevo

013/420 006

013/420 003

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.