face  in  twit  youtube  google

logo dobrog domacina

Manifestacije

Proizvodnja mleka i mesa
Proizvodnja mleka i mesa
Proizvodnja mleka i mesa

Fijakerijada

Almex, imanje “Stari Tamiš” i Ergela “Tamiš” bili su domaćini II kola Prvenstva Vojvodine u dvopregu i četvoropregu, održanom 27. juna 2015. godine na sportskim terenima na Starom Tamišu u Pančevu. Po rečima arbitra, ovo je takmičenje imalo je najveći broj učesnika do tada.

11539590 10207348142688706 1666734698536281518 n11694134 10207348152008939 6831290077018367030 n11693848 10207348171769433 5664646813808198509 n

 

text Milane Nović sa portala cavalier-noir.org

                         Miloš Plavšić i Oliver Bunford pobednici II kola Prvenstva Vojvodine

Milana Nović 2. 7. 2015. 

Drugo kolo Prvenstva Vojvodine u vožnji dvoprega i četvoroprega, rekordan broj učesnika od kada se organizuje ovo takmičenje, po prvi put ulogu organizatora uzela je Ergela “Tamiš“ iz Starog Tamiša, ambijent kakav se samo u inostranstvu sreće, sve osmišljeno i pripremljeno besprekorno. Najprecizniji i najbrži bili su Miloš Plavšić u kategoriji dvoprega, odnosno Oliver Bunford u kategoriji četvoroprega…

Protekle subote 27.Juna, Ergela “Tamiš“ iz Starog Tamiša, na čelu sa vlasnikom Srđanom Aleksom, po prvi put bila je organizator takmičenja u vožnji zaprega i smotre paradnih konja i fijakera. I to ni manje ni više, domaćin Prvenstva Vojvodine u vožnji dvoprega i četvoroprega.
Već po dolasku svima je bilo jasno, da organizator ništa nije prepustio slučaju, jer je sve bilo do najsitnijeg detalja osmišljeno i do perfekcije pripremljeno. Počev od organizacije parkinga za istovar i pripremu konja, prostora za zagrevanje, manježa koji je bio uređen po svetskim standardima, same arene koja je bila fantastična, gledališta, pa sve do pobedničkog postolja i počasnih nagrada, celokupan ambijent očarao je sve prisutne. Zahvaljujući organizatoru, a i na njegovo veliko zadovoljstvo svi najbolji vozači Srbije su se odazvali pozivu pa je učešće u drugom kolu Prvenstva Vojvodine u vožnji dvoprega uzelo rekordnih 28 takmičara, što je najveći broj učesnika u jednoj utakmici od kada se Prvenstvo organizuje. Nakon razgledanja parkura za koji je i ovoga puta bio zadužen arhitekta Goran Mogin, koji je postavio 20 kapija, od kojih su dve bile složene, a celokupna staza bila je duga maksimalnih 800m, dok je za njenu vožnju bilo predviđeno 193 sekunde. Obavljen je žreb kako bi saznali i svoje startne pozicije, zatim je usledio svečani defile i smotra svih 28 učesnika, kao i sama ceremonija otvaranja prve fijakerijade u organizaciji ergele „Tamiš“. Kako i dolikuje prvo se svima okupljenima obratio domaćin Miroslav Aleksa, osnivač i vlasnik kompanije „Almex“ iz Pančeva u čijem je sastavu ergela “Tamiš“, a zatim prepustio reč Gradonačelniku Pančeva, Saši Pavlovu koji je prvu fijakerijadu u Starom Tamišu proglasio otvorenom.

PLAVŠIĆ, KERESTEŠ I ĐURĐEVIĆ NAJBOLJI…

I tada je sve bilo spremno za utakmicu drugog kola Prvenstva Vojvodine u vožnji dvoprega, nikada brojnija i jača konkurencija, obećavala je spektakl u areni na Starom Tamišu. Kako se moglo predpostaviti s’obzirom da su svima bitni prvenstveni bodovi davali su svoj maksimum, upravo to dovodilo je do neželjenih grešaka. Ipak, troje takmičara uspelo je da se izbori sa pritiskom i sa izuzetno zahtevnim parkurom, kako su govorili jednim od najtežih koje su vozili i da vožnju završe bez i jedne greške, što je sve prisutne oduševilo.

NAJBOLJI U II KOLU PRVENSTVA VOJVODINE Terez Keresteš, Miloš Plavšić i Milan Đurđević

NAJBOLJI U II KOLU PRVENSTVA VOJVODINE
Terez Keresteš, Miloš Plavšić i Milan Đurđević

Tako je do trećeg mesta došao vozač koji je imao 0,50 kaznenih poena, zbog prekoračenja optimalnog vremena (193,88 sekundi), Milan Đurđević, KK“ Pećinački lipicaner“ koji je i ovoga puta upregao provereni tandem kobila lipicanske rase 4 Janju IV & 107 Batostu XIX, a što mu je donelo novih izuzetno bitnih 13 prvenstvenih bodova.
Drugo mesto pripalo je jedinoj dami vozaču Terez Keresteš, Ergela“ Kelebija“, koja je prva toga dana vozila u parkuru bez greške i u optimalnom vremenu 187,66 sekundi. Na drugom kraju kajasa i ovoga puta uparila je 26 Maestoso Monteaura III & 116 Conversano Batostu XII, na taj način Terez je osvojila 14 prvenstvenih bodova.
Dok je prvo mesto na veliko iznenađenje svih pripalo mladom vozaču sa velikim iskustvom u revijalnim utakmicama, ali koji je toga dana debitovao u Prvenstvu Vojvodine, Milošu Plavšiću, KK “Dobanovački sersan“, koji je vozio takođe bez greške u parkuru, ali za sekundu brže od drugoplasirane takmičarke , 186,66 sekundi. Kao i obično Miloš je vozio uigrani par kobila nadaleko čuvenu 99 Dravu III & 42 Lipicu II i zahvaljujući njima došao do svojih prvih 15 prvenstvenih bodova u karijeri. Pobedniku i plasiranima pehare su uručili, Miroslav Aleksa- osnivač i vlasnik kompanije „Almex“, Sanja Bugarski- Predsednica asocijacije proizvođača mleka Vojvodine i Saša Pavlov- Gradonačelnik Pančeva. Dok je na pobednička grla prelepe vence postavio Srđan Aleksa vlasnik Ergele “Tamiš“.

Želim da se zahvalim Srđanu Aleksi i ergeli “Tamiš“ na pozivu i gostoprimstvu. Čestitam mu na izuzetno uspešnom i definitivno najbolje organizovanom takmičenju u Srbiji. Ambijent i organizacija bili su na svetskom nivou, pa se nadam da će se i ostali organizatori ugledati na njega. Što se tiče samog takmičenja, meni je ovo bilo prvo učešće u Prvenstvenim utakmicama iako sam već nekoliko godina aktivan učesnik na svim revijalnim utakmicama, tek sada sam odlučio da se oprobam i u velikim takmičenjima. Parkur nije ni malo bio lak, ali sam uspeo da vozim bez greške, a opet i dovoljno brzo sve zahvaljujući mojim grlima. Nisam se nadao ovakvom rezultatu, posebno ne u ovako jakoj i brojnoj konkurenciji, pa mi je osvajanje prvog mesta još draže.

–vidno srećan izjavio je Plavšić.

Pobednik II kola Prvenstva Vojvodine MILOŠ PLAVŠIĆ, KK“ Dobanovački Sersan“ Dobanovci  99Drava III & 42 Lipica II

Pobednik II kola Prvenstva Vojvodine
MILOŠ PLAVŠIĆ, KK“ Dobanovački Sersan“ Dobanovci
99Drava III & 42 Lipica II

U dvopregu se “zakuvalo”…


Nakon odžana dva kola Prvenstva Vojvodine u kategoriji dvoprega se baš „zakuvalo“, pa početak liste najboljih izgleda ovako:
Bunford Oliver 24 boda
Farago Bela 24 boda
Đurđević Milan 23 boda
Keresteš Terez 23 boda
Bitević Anđelko 21 bod
Vukoje Aleksandar 21 bod.
Plavšoć Miloš 15 bodova
Stijović Stefan 12 bodova
Trnjakov Ljubomir 12 bodova
Radaković Milenko 12 bodova
Berenji Akoš 12 bodova. Itd.


Kao što se vidi trenutno je neizvesno ko će poneti titulu Prvaka Vojvodine 2015., jer njih čak šest ima realne šanse za to, tako da će završno treće kolo koje će se održati u Novom Sadu biti kolo odluke, ko bude ima najviše sreće i bude najspremniji, ali i najsmireniji doćiće do najsjajnijih odličja i titule Pravaka, da li će to biti branilac titule Bela Farago ili neko drugi ostaje nam da vidimo.

OLIVEROVA POBEDA ZA 15 BODOVA I PRVU POZICIJU PRED ZAVRŠNO KOLO PRVENSTVA VOJVODINE

Pobednik II kola Prvenstva Vojvodine OLIVER BUNFORD, Ergela“ Bunford“ Subotica 1 Neapolitano Gaetana IX, Hajnal, 2 Drava V & Favory Gaetana IX

Pobednik II kola Prvenstva Vojvodine
OLIVER BUNFORD, Ergela“ Bunford“ Subotica
1 Neapolitano Gaetana IX, Hajnal, 2 Drava V & Favory Gaetana IX

Kako običaj nalaže kada je pitanju Prvenstvo Vojvodine, nakon dvoprega usledila je i utakmica u kategoriji četvoroprega. Arhitekta parkura postavio je stazu dugu 750m, koju je činilo 15 kapija, a optimalno vreme za vožnju bilo je 196 sekundi. I ovoga puta oboren je rekord kada je u pitanju broj učesnika u jednoj utakmici Prvenstva Vojvodine, jer se za start spremalo 12 vrhunskih vozača u šta su se svi uverili kada su počeli da voze u parkuru, jer je njih čak šest vozilo bez i jedne greške, a u optimalnom vremenu, tako da se do samog kraja nije znalo ko je pobednik.

NAJBOLJI U VOZNJI CETVOROPREGA Đurđević Milan,Bunford Oliver i Bitević Anđelko NAJBOLJI U VOZNJI CETVOROPREGA
Đurđević Milan,Bunford Oliver i Bitević Anđelko

Do trećeg mesta i izuzetno bitnih 13 prvenstvenih bodova došao je Anđelko Bitević, KK„ Begej“ iz Zrenjanina, koji je vozivši grla Favory Ema, Capriola, Wera i Drava, vozio u vremenu 162,64 sekunde. Za manje od sekunde bio je brži drugoplasirani Milan Đurđević, KK„ Pećinački lipicaner“ iz Pećinaca, koji je i ovoga puta upregao 4 Janju IV, 107 Batostu XIX, 74 Bonadeu III i Capriolu, a vozio je u vremenu 161,60 sekundi. Dok je konačno do pobede i važnih 15 prvenstvenih bodova došao Oliver Bunford, Ergela„ Bunford“ iz Subotice, koji je vozivši uigranu četvorku, 1Neapolitano Gaetanu IX, Favory Gaetanu IX, Hajnal i 2 Dravu V, parkur naravno vozio bez greške i najbrže 159,13 sekundi.

Organizacija takmičenja na Starom Tamišu, bila je čista petica. Ni na jednom takmičenju nikada u Srbiji nije bilo ovako besprekorno organizovano i pripremljeno sve. Počev od parkinga za istovar i pripremu konja, zagrevališta, arene za takmičenje koja je bila pripremljena po najvišim svetskim standardima, do svih i najsitnijih detalja. Što se tiče mog učešća zadovoljan sam postignutim rezultatima, u kategoriji dvoprega parkur je bio jedan od najtežih koje smo do sada vozili, nastupilo je 28 najboljih takmičara, napravio sam jednu grešku pa sam zauzeo peto mesto. Ipak u ukupnom plasmanu nakon dva kola delim prvu poziciju sa Farago Belom, tako da u trećem kolu će sve biti odlučeno. U četvoropregu nas je nastupilo isto rekordan broj čak 12 vozača, od toga nas šest je vozilo sa nulom, što je bilo neverovatno. Ipak uspeo sam da vozim bez greške, a ujedno i najbrže i dođem do pobede. Što mi je donelo novih 15 prvenstvenih poena, pa nakon dva kola sam sa 29 poena na prvoj poziciji, a trudiću se da tu poziciju zadržim i nakon završnog trećeg kola.

– nije krio zadovoljstvo Oliver Bunford

Pobednik II kola Prvenstva Vojvodine OLIVER BUNFORD, Ergela“ Bunford“ Subotica 1 Neapolitano Gaetana IX, Hajnal, 2 Drava V & Favory Gaetana IXPobednik II kola Prvenstva Vojvodine
OLIVER BUNFORD, Ergela“ Bunford“ Subotica
1 Neapolitano Gaetana IX, Hajnal, 2 Drava V & Favory Gaetana IX

U kategoriji četvoroprega, nakon dva kola Prvenstva Vojvodine situacija je mnogo jasnija nego u konkurenciji dvoprega ili barem tako izgleda:
Bunford Oliver 29 bodova
Bitević Anđelko 26 bodova
Radaković Milenko 21 bod
Đurđević Milan 14 bodova
Malušić Željko 12 bodova
Trnjakov Dragan 12 bodova
Madžarac Dragan 11 bodova. Itd.
I

pak nema opuštanja, jer i u trećem kolu treba dati svoj maksimum, biti spreman i savladati pritisak, pošto u konjičkom sportu sigurnih pobednika nema, a mi im želimo sreću.

NAJMLAĐI ZA KRAJ…
Nakon vožnje preciznosti prešlo se na reviju dvoprega, smotru paradnih konja i fijakera, kako u konkurenciji dece vozača, tako i odraslih, a učešće je uzelo 32 posade.

U konkurenciji najmlađih uručena su sledeća priznanja:
Najmlađa devojčica vozač
Anastasija Bitević, KK „Begej“ Zrenjanin (Favory Ema& Capriola)
Najspretnija devojčica vozač
Milica Petrov, KK „Quarter“ Zrenjanin (Lola& Zora)
Najtalentovanija devojčica vozač
Anastasija Katić, KK „Begej“ Zrenjanin (Zenta i Conversano Mara)
Najbolji dečak vozač
Kosta Višnjički, KK „Lipicaner“ Crepaja (Conversano Monteaura & Mara)
Najbolji mladi vozač
Miloš Đurđević, KK „Pećinački lipicaner“ Pećinci, (Capriola& 107 Batosta XIX)
Najatraktivniji mladi vozač
Mitar Rakić, KK „Obrenovac“ Obrenovac, (3Drava 6& 3 Drava)
Najtalentovaniji mladi vozač
Vojislav Livada, KK „Quarter“ Zrenjanin, (Maestoso Mister& Maestoso Formaš)
Priznanja u vidu pehara i diplome najmlađim učesnicima, ispred Ergele „Tamiš“ šestogodišnja Marija Aleksa.

Najmladji vozaci  Mitar Rakic, Vojislav Livada, Milos Djurdjevic, Anastasija Bitevic, Kosta Visnjicki, Milica Petrov i Akos Berenji sa organizatorom Srdjanom Aleksom, malom Marijom Aleksa i Predsednikom UOLRKS Vjekoslavom Papadopolom

Najmladji vozači
Mitar Rakic, Vojislav Livada, Milos Djurdjevic, Anastasija Bitevic, Kosta Visnjicki, Milica Petrov i Akos Berenji sa organizatorom Srdjanom Aleksom, malom Marijom Aleksa i Predsednikom UOLRKS Vjekoslavom Papadopolom

Dok je u konkurenciji odraslih vozača dvoprega proglašeno pet najboljih i to:
Prvo mesto Mile Mladenov, KK „Kosmaj“ iz Sopota, (65 Batosta & 66 Mara)
Drugo mesto Nenad Dragačevac, KK „Conversano“ Surduk/Obrenovac (171 Sikra XV & 11 SikraII)
Treće mesto Milan Đurđević, KK „Pećinački lipicaner“ Pećinci (4 Janja IV & 74 Bonadea III)
Četvrto mesto Nenad Tomić, KK „Kikinda“ Kikinda, (Ema & Monteaura)
Peto mesto David Aperlić, KK „Stapar“ Stapar, (15 Batosta I & 17 Gaetana II)
Najboljim u reviji dvoprega, ispred Ergele „Tamiš“ priznanja je uručila Gospođa Miljana Aleksa.

Na kraju preostaje nam da čestitamo organizatoru II kola Prvenstva Vojvodine u vožnji dvoprega i četvoroprega Ergeli “Tamiš“ na čelu sa vlasnikom Srđanom Aleksom, jer su postavio neke nove mnogo više standarde kada je u pitanju organizacija takmičenja u vožnji zaprega u Srbiji, verujemo da će kao dobar primer poslužiti i ostalim organizatorima. Kao i da će se takmičenja u Starom Tamišu postati lepa tradicija.